Sziasztok!
Nem tudom, hogy kinek jelentett ez már gondot, de egy kis tárhely spórolásos témában kérnék egy kis segítséget, vagy tanácsot.
Egy online boltot csinálok, rengeteg termékkel, és természetesen emiatt rengeteg képpel. Észrevettem, hogy a feltöltött képekből a WP csinál egy csomó másolatot különböző méretekben.
Nos ez iszonyatosan zabálja a tárhelyet. Kipróbáltam egy terméknél, hogy mi van akkor, ha meghagyom a fő képet, amit feltöltöttem, többi delete. Nos a weblap sablon azt csinálja, hogy a fő képet resize-olja, magában az url-ben, így hiába töröltem le a lekicsinyített képeket, a weblapon még látszanak, sehol se tűnt el.
Viszont az admin részben már ?-jelesek lettek, tehát ott használja a WP ezeket a lekicsinyített képeket. Meg a termék szerkesztésnél is.
Kérdésem az lenne, hogy nem lehet úgy megbuherálni a forráskódjait ezeknek az admin és termékszerkesztő, stb. oldalaknak, hogy itt is az oldal ne a xxx-30x30.png vagy akármi képet keressen, hanem csak jelenítse meg a resize-old képet ott ahol kell?
Előre is köszi!
A wp alapértelmezett képméreteinél, ami nem kell, azt le tudod venni 1px x 1px méretre. Akkor már nem is foglal helyet. A sablon. Abban meg kell keresned, hogy mit hol, hogyan méretez, átírni az igényeidnek megfelelően.
De. Amit tudnod kell. Ha a böngésző méretezi át a képet, az több időt vesz igénybe, azaz lassítja a betöltést, ha jó minőségű, nagy méretű képek, akkor felhasználó által is eléggé érezhetően. Hosszú távon nem tudom, neked melyik éri meg jobban: évi 1-2 ezerrel több a nagyobb tárhelyre vagy mínusz 10-20 vagy több hellyel hátrébb rangsorolt oldal a találati listán.
Én úgy oldottam meg, hogy az eredeti méretű képeket kitöröltem, mivel azok a legnagyobb méretűek és sose használom fel. Ha a sablonod sem használja, akkor ki lehet törölni.
Íme a kód, amit a function.php-be lehet írni, vagy bővítményként hozzáadni.
http://wordpress.stackexchange.com/questions/20702/delete-original-image-keep-thumbnail
Akkor, ha sehol nincs a tartalomba meglinkelve pl. lightbox-osan az eredeti méretű kép!
…
Igen az eredeti képek kellenek.
Most azt csináltam, hogy kitöröltem a generált képeket, csak az eredetit hagytam meg, ami szintén nem nagy és így egész sok hely felszabadult. Az meg nem nagyon érdekel, hogy adminon belül csak a termék nevét látom, képet nem
Esetleg:
- Bővítmény: Resize at upload (max mekkora méret legyen, ami nagyobb lekicsinyíti az általad megadottra)
- Admin/beállítások/Media: A thumb és a nagy méretét is 1x1px-re add meg, a medium méret elég a bejegyzésekbe, lapokra általában.