Adatbázis tisztítás

Van olyan plugin, modszer, stb. amivel az adatbázis már nem használt részeit (pl. már letörölt plugin beállítasai) lehet kitorolni?

Kézzel…

Nálunk pont és kereken 9,38 perce vetődött fel az ötlet, hogy a juzereket, akik x hónapja nem léptek be, azokat töröljük ki valahogyan…

Afene, most nézem, nincs “last visit” az adatbázisban, így nehéz lesz…

áá, kézzel olyan macera, akkor inkabb marad ott.

Nos… hát igen…

mondjuk, a sok trehány plugin iro, akik nem raknak egy rendes uninstallt a pluginjukba. a normalisabbakba van, igy azok maguk utan letakaritanak

én eleve nem “élesben” próbálom ki az esetleges új pluginokat, így az éles rendszereim, mondhatni szemétmentesek… persze ez nézőpont kérdése! :wink:

A pluginekben nincs uninstall lehetőség… :slight_smile:

Mert gondoljuk csak át, az inaktiválás, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki is akarsz törölni minden hozzákapcsolódó dolgot…Egyébként a 2.7-es ágtól kerül bevezetésre ez a lehetőség, a plugin írók számára.


DjZoNe wrote:

A pluginekben nincs uninstall lehetőség... :)


Mert gondoljuk csak át, az inaktiválás, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki is akarsz törölni minden hozzákapcsolódó dolgot...

Egyébként a 2.7-es ágtól kerül bevezetésre ez a lehetőség, a plugin írók számára.
igen, de érdekes mod pl. a lesterchan pluginekbe van uninstall. plusz persze inaktivva tehetem. tehát, ha akarnák meg elhetne oldani. csak hát ez is olyan dolog, mint a többnyelvuseg. azt se bonyolult megvalositani, megis a pluginek nagy része nem támogatja, mert az iroja trehány vot/nem foglalkozott vele.

Nyilván lehet valamilyen uninstall írni, de azért csak a beépített lesz a legjobb :wink:

Valaki figyelemmel kísérte azt a jelenséget, hogy ugyebár egyre több, korábban pluginként működő elem került beépítésre, hogy ez a memóriaigényt milyen módon növelte?

Ugyanannyival, mintha külön lenne, vagy kedvezőbben?

Nem véletlenül egyre népszerűbbek a különböző cache megoldások szerintem.


DjZoNe wrote:

Nem véletlenül egyre népszerűbbek a különböző cache megoldások szerintem.
cache-nek meg a memoria használatnak nem sok köze ven egymáshoz.

cache-lni azért cachelnek (jellemzoen a kis gépen meno, vagy nagy terhelesu oldalak), hogy az oldal megjeniteset gyorsitsak (lényegesen gyorsabb egy html fájlr lekuldnei, mint x db adatbázis lekérdezést csinalni, és utána a html-t összerakni, és lekuldeni, ami ugye cpu, i/o és ram-ot is tobbet igenyel)

Nem feltétlenül.Nézzük csak azt, hogy az oldal híváskor be kell tölteni a headert, a footert, a sidebart, és minden mást. Ezekben vannak változók, nyelvi tagek, amik szintén futási időben behelyettesítődnek.Aztán van még benne mindenféle csoda plugin, mindegyik beleteszi a saját vackait, ilyen olyan ajaxos mókák, szavazás, vélemény, saját css, egy kis wp-syntax, egy kis lenyíló b*sz, egy kis galéria stb.Ha ennek a generált kódját cachelem, akkor nem nyerek memóriát?

Már, hogy a viharba ne.

igen, nyerhetsz, de nem biztos, hogy ez akkora mennyiseg. agyonpluginelt wp elmegy 12 mega php memoriaval is, és nem fut ki a korlatbol.

A WP-Cache2 írója ezzel szerintem erősen vitatkozna.


DjZoNe wrote:

A WP-Cache2 írója ezzel szerintem erősen vitatkozna.
a wp-cache2 elavult technologia, ahogy a borg mondana.

Uraim!

'wikipedia wrote:

A gyorsítótár vagy cache (ejtsd: „kes”) francia eredetű kifejezés (jelentése: „rejtekhely”' date=' „rejtett”), a számítástechnikában az átmeneti információtároló elemeket jelenti, melyek célja az információ-hozzáférés gyorsítása. [b']A gyorsítás egyszerűen azon alapul, hogy a gyorsítótár gyorsabb tárolóelem, mint a hozzá kapcsolt, gyorsítandó működésű elemek, így ha ezen területek tartalma korábban már bekerült a gyorsítótárba (mert már valaki/valami hivatkozott rá korábban), az ilyen adatokat nem a lassú működésű területről, hanem a gyors cache tárolóból lehet előhívni[/b].
;)

... és lehet választani:

http://wordpress.org/extend/plugins/wp-super-cache/

http://wordpress.org/extend/plugins/wp-cache/

http://www.tutorial.hu/webszerkesztes/wpplugin-functioncache/function_cache.zip

http://mnm.uib.es/gallir/wp-cache-2/

http://elliottback.com/wp/archives/2006/04/21/digg-defender-a-plugin-for-wordpress/

... és még egy jó kis magyarázat, ami érthetőnek tűnik :)

http://www.tutorial.hu/wordpress-for-speed/

Jó éjt! :) :)