Átláthatatlan forráskód böngészőben

Sziasztok!Bár már régóta regisztrált tag vagyok, azonban mivel ez az első hozzászólásom, ezért szeretném üdvözölni a WordPress Magyarország felhasználóit! :slight_smile:Egy sablon (Almost Spring) szerkesztése után abba a problémába ütköztem, hogy a szerkesztőben átlátható kód a böngészőben teljesen átláthatatlan lesz, mintha a szerkesztés során nem használtam volna behúzásokat és új sorokat. Tehát például ami az editorban 20 sor, az a böngészőben 2 sor lesz, lásd a képeken:Szerkesztőnek eleinte az Intype-ot használtam és mindent UTF-8 Plain kódolással mentettem el, majd miután ezt észrevettem, átálltam a Notepad++ -ra és újraformáztam az egészet (tabulátorok, mindent kitöröltem, majd újra igazítottam a kódot), hátha jobb lesz. Notepad++ -ban szintén UTF-8 Plainként mentettem el, de semmi hatása nem lett.A kérdésem az, hogy mit lehet ez ellen tenni? Nem hiszem, hogy ezt az ocsmányságot a WordPress készíti, mikor legenerálja a forráskódot, ugyanis egy másik oldalon ugyanennek a témának átlátható a forráskódja, engem meg szívat itt ezerrel…

Az ott a get_archives. Nem is az átláthatatlan, hanem vannak olyan dolgok amelyek mondjuk nem biztos kellenének a head-ba.Másnak más mint amit te látsz notepadban természetesen, mert ott vannak az includeok, ott van ugyebár a wp_head, ott vannak a pluginok javascript fájljai. Ha átlátható kódot szeretnél, akkor célszerű gondolkozni hogy:
  • Mi kellhet a head részbe, hogy helyesen működjön az oldal
  • Kell e neked a HTML minify
  • Melyek azok a js fájlok amelyek kellenek főoldalon, bejegyzéseknél oldalaknál és azokat elrendezni is_home, is_page és társai elven.
  • Ha nem minden js kell akkor a pluginban ki kell kapcsolni, hogy ne mindig verje bele a forráskódba ezzel plusz lekérést alkotva, amely valamikor 100kb is lehet.
  • Szintúgy a css fájloknál is ezen kell elgondolkodni
  • JS fájlokat én pl záro body előtt helyezem el összevonva php-vel tömörítve

    Ezek a gondolatok akkor merülnek fel az emberben amikor lényegében a weboldalt tökéletesre szeretné optimalizálni. Ezen műveleteknek a jelentőségét sokan nem is látják, vagy éppen nem tudják, azonban a betöltési időd lehet fele akkorára is csökkenteni akár, ezzel lényegesen növelni a böngészési élményt. Sok ilyen tipp és ötlet létezik, próbáld ki a google speed firefox kiegészítőt vagy éppen a yslow-ot amelyet a yahoo kezei között látott napvilágot, ezek mellé ugyebár a firebug is kell az is sokat segíthet. Sok sikert hozzá!

Időközben megoldódott a fura jelenség. Letöltöttem a Dreamweaver próbaverzióját, s ebben megnyitva a fájlokat egy egy soros forráskódot kaptam (néztem is nagyokat, hogy hogy lehetséges ez, mikor minden más szerkesztőben “normálisan” nézett ki). Commands menü Apply Source Formatting parancsával gyorsan rendeződött a kód, gyakorlatilag csak a sorok elején lévő szóközöket kellett kicserélnem tabulátorra, illetve itt-ott beszúrni egy üres sort, hogy ne egyben legyen az egész.Ezután böngészőből nézve már valóban 20 soros az első 20 sor, nem pedig 2. Persze máig nem tudom, hogy mi lehetett a probléma, de a Dreamweaver szépen megoldotta.

Üres soroknak semmi értelme nincs szvsz.

Ízlés kérdése, szerintem átláthatóbbá teszi a kódot. :slight_smile:

Ebben Thomas RC-vel értek egyet; segítség a jövőnek, ha nem ömlesztett állományból kell kivakarni valamit.Úgy tudom, hogy nem elég, ha a kód szép és jó és működik, illik valahogy dokumentálni, átláthatóvá tenni.

Én minify vagyok vagyok nagyon ilyen szempontból elég sokszor. :slight_smile:

Én pedig a létező legrosszabb megoldáshoz szoktam folyamodni: van normál, bőven kommentált ill. minimalizált verzióm is… (persze ha van időm-energiám-kedvem elkészíteni :slight_smile: )