Átállás a WP 2.5-re, ahogyan az amatőrök csinálják

Moshu írása után, a vak lovak bátorságával rohantam neki a falnak - azaz egy kisebb oldalunkat átállítottam 2.5 verzióra. Semmiféle gondom nem támadt, szépen kocogott az oldal a 2.3.3 magyar nyelvi verziójával (na, jó; ez az angol maradt :)).Ma kitörő lelkesedéssel láttam, hogy a 2.5-nek megjelent a magyar fordítása, cakk und pakk !

A hírt tudató bejegyzéshez jelen pillanatban 9 hozzászólás van, melyek közül idézek egy részletet, mert elgondolkodtatott:Quote:

Nálam az a helyzet , hogy nem nagyon merek belevágni egy frissítésbe, félek , hogy baj lehet az pedig ugye nem esne valami jól. Nézegetve a sablonok listáját nálam nem biztos , hogy működne. Ez nem is olyan nagy baj -tuti lehet találni egy megfelelőt- csak az a baj én és hasonszőrű felhasználók nem nagyon fognak frissíteni mert egy igazán jó leírás nem nagyon van.

(a kiemelés tőlem származik)

Azon gondolkodtam el, hogy én nem túl régen dolgozgatok a wp-szel, nincsenek programozói ismereteim, tudásom megrekedt egy szövegszerkesztő-felhasználói szinten, de nagyon lelkes vagyok, rendkívüli módon izgat a weben történő megjelenés, a kísérletezgetés. Nagyon-nagyon sok munkát tettem be ici-pici oldalaim elkészítésébe (a munka nincs befejezve, minden nap puszilgatom, alakítgatom, építgetem őket és tanulgatok. A Fórumról hihetetlen sok segítséget kapok, olvasgatok ezt-azt, és baromira elégedett vagyok magammal, annak ellenére, hogy tudom, hogy még csak az elején tartok valaminek.

Azon nem gondolkodtam, hogy ne lenne nekem a legfrissebb verzióm, ha látom, hogy valami frissült, az nekem biztosan kell, és nem nyugszom addig, míg újra mindent össze nem csiszolok.

Tehát, nekiláttam, és ma már a második, nagyobbik oldalam, a Közösségi oldal átállítása is megtörtént, és megy (egy plugin kivételével, de azon dolgozom :)).

Szerintem (merthogy én nem értek hozzá), teljesen egyszerű az átállás. Elolvastam a hivatalos oldalt (http://codex.wordpress.org/Upgrading_WordPress_Extended, és a lépéseket röviden, amatőrül, ideírom, és minden hozzám hasonló bátor, lelkes amatőrt bíztatok, csapjon bele a 2.5-ös verzióra történő átállás munkájába ! Ha már volt bátorság a wp-szel felépíteni az első honlapokat, akkor nem szabad megállni !

1./ Mentsd le az adatbázisodat.


(Nem tudom, hogy máshol hogyan kell, én fizetős tárhelyen lakom, ahol a phpmyadminba belépve az Export funkciót kell kiválasztani, majd kipipálni a fájlnevet, és a végrehajt gombra kattintani, mikoris az adatbázis letöltődik a HDD-re, mint egy bármely más letöltendő fájl.)

2./ Mentsd le a teljes wp-programszerkezetet, beleértve a .htacces-t is.


(Ezt sem tudom, hogy más hogyan teszi, de én a TotalCommandert használom. FTP adatokkal fellépek az oldalamra, a TC-ben bejelölöm a hálózat fülön az FTP rejtett fájl látszik funkciót, mert így megtalálható a .htacces fájl is. Aztán úgy, mint amikor fájlokat másolok ide-oda, lementem a HDD-re a fájlokat. Én külön-külön könyvtáranként mentem le, hogy ha megszakadna a kapcsolat, ne kelljen újra kezdenem, csak azt, ahol megakadtam.)

3./ Ellenőrizd alaposan, hogy minden fájlt szépen, gondosan lementettél-e.

4./ Minden plugint deaktíválni


Bejelentkezel az oldaladra adminként, és a beállításoknál a minden plugin kikapcsolása funkcióra kattintani. Aztán végignézni, hogy tényleg sikeres volt-e az akció.

5./ Tényleg meggyőződni arról, hogy az első négy pont megvalósult-e..


Ez az a pont, ahol megjutalmazhatod magadat egy fröccsel, vagy egy sörrel. Most legalább a gépeden lakik a komplett, korábban biztosan működött oldalad legutóbbi verziója, és a minden kötél szakad-esetben csak feltolod, és rendben is vagy. :)


Eddig eljutva még semmi kárt nem nagyon tudsz tenni az oldalaidban.

6./ Töltsd le, és csomagold ki a wp 2.5-öt


A komplett, legfrisebb, hivatalos, magyar nyelvi fájlt erről a helyről töltheted le (mai sütésű): http://djz.hu/files/wordpress-2.5-hu.zip

Szerkesztve: 2008.04.09-én: A tutorial.hu oldalon, a http://www.tutorial.hu/wordpress-25-frissites/ címen, felleltem a témában egy igazi profi, magyar nyelvű leírást a műveletről. Mielőtt továbbmennél, olvasd el. Egy egyszerű trükkel (egy átnevezéssel) elérhető, hogy a frissítés zökkenőmentes, látogatók számára észrevétlen, villámgyors legyen..

7./ A régi fájlok törlése következik, az alábbiak szerint:

- Nem kell törölni a wp-config.php fájlt

- Nem kell törölni a wp-content könyvtárat

- Nem kell törölni a wp-images könyvtárat

- Nem kell törölni a .htacces fájltKivéve, ha saját szabályokat adtál hozzá

- Nem kell törölni a robots.txt fájlt

- Töröld az összes többi fájlt

- Töröld a /wp-content könyvtárból acache alkönyvtárat

- Töröld a /wp-content/plugins könyvtárból awidget alkönyvtárat

A törlés művelete egyszerű: TotalCommanderrel feljelentkezel, és a törölni kívánt fájlokra, könyvtárakra ráállva az F8-as billentyűt lenyomod.


Ha olyat töröltél ki véletlenül, amit nem kellett volna, akkor az előző mentésekből toldd vissza azt, amit feleslegesen töröltél. :)

8./ Töltsd fel az új fájlokat


TotalCommanderrel felmásolod a törlések után, az F5-ös gombbal. .)

9./ Következik az upgrade:


A böngésződbe írd be: http://www.teoldalad.hu/wp-admin/upgrade.php és kövesd a képernyőn megjelenő, magyar nyelvű utasításokat (ami azt hiszem 2 kattintásból fog állni)

10./ Update permalinks és .htacces


Na, erről fogalmam sincs, hogy miként. :( Én azt csináltam, hogy adminként bejelentkeztem az oldalra, és a beállításoknál a Permalink struktúra mentés funkcióra kattintottam.


A .htacces-szel még nem kezdtem semmit, de egyenlőre semmi nem is hiányolta. .)


Quote:

A .htaccess file is a granular configuration file for the Apache web server software, used to set or alter the server's configuration settings for the directory in which it is present, and/or its child directories.

WordPress uses an .htaccess file in conjunction with the mod_rewrite Apache module to produce permalinks.

Note that .htaccess is a hidden file in Unix/Linux (as dictated by the preceding period '.'), meaning it may not be visible using the default settings of some FTP clients.

11./ Frissíteni és telepíteni a pluginokat


A kompatibilis plugin- és theme-lista a itt olvasható: http://codex.wordpress.org/Plugins/Plugin_Compatibility


A lista napról-napra bővül, de nem kell elkeseredni, ha nem találod az általad használt dolgokat; a tapasztalat az, hogy a 2.3.3-ban használt pluginek és theme-ek 99 %, hogy futni fognak. Ha mégsem, akkor visszatolod a mentésedet, vagy váltasz. :)

12./ A pluginok újra bekapcsolása


Nos, ha szeretjük, ha nem ez legalább arra jó, hogy az egyesével történő visszakapcsolásnál rögtön láthatjuk, hogy a pluginunk hajlandó-e együtt dolgozni a 2.5-ös verzióval (általában igen). Ha nem, akkor próbáljuk minden pluginünket megint kikapcsolni, és a makacskodót egyedül visszakapcsolni. Ha akkor sem megy, akkor lessük a frissítését...


Ha minden plugint sikerrel visszakapcsoltunk, akkor menjünk fel az oldalunkra, nyomjunk egy cache ürítést, oldal frissítést, és nézzük meg, hogy funkcionálisan is üzemel-e mindenünk.

Remélem, hogy tudtam segíteni a magamfajta amatőröknek. A hozzáértőket pedig kérem szépen, ha valamit eldurrantottam volna, akkor javítsanak ki.

Üdvözlettel, szép napot mindenkinek !

Huha szép kis (nagy) leirás lett . Én is belevágok a fejleményekről tájékoztatást küldük.

Köszi

Na, ez az útmutató egyáltalán nem volt amatőr! Derék munka.Ezt épp így írja elő a doktorbácsi :wink:A 10. pontnál említett/idézett angol szöveggel ne törődj, azt valamelyik okoskodó f@szkalap 5-tölte ki, normál angol user se fogja érteni soha…Az meg, gondolom, világos mindenkinek, hogy TC helyett bármiféle böcsületes FTP kliens is használható.Na, ez is egy olyan darab, aminek a Dokumentáció wikiben lenne a helye… ha itt a sok nagyokos főember végre felocsúdna az ájulatból, és gondját viselné a “magyar Kódexnek”. Vagy legalább hagynának/engednének oda másokat (is).

Szervusztok Mindenki !

Kedves Moshu ! Füllentenék, ha azt mondanám, hogy nem kenegettek hájjal szavaid (írásod) közben… :stuck_out_tongue: :slight_smile:Időközben felfedeztem a tutorial.hu-n egy igazán profi leírást a WP 2.5 frissítéséről, magyar nyelven és tök érthetően (na, jó azt a kódolás izét nem vágom :wink: .( ) ezen a címen: http://www.tutorial.hu/wordpress-25-frissites/.

A metés részbe mindjárt bele is szerkesztem a zseniálisan egyszerű trükközés lényegét, ami az, hogy a frissítést a felhasználók nagyobb forgalom esetén sem nagyon veszik észre (ez nálam nem volt kunszt…, mármint forgalom hiányában könnyebben sz@rakodhattam…;))Moshu !

Quote:

Az meg, gondolom, világos mindenkinek, hogy TC helyett bármiféle böcsületes FTP kliens is használható.

A TC 7.02-vel mi a baj ? Illetve miért, de leginkább: mit javallasz helyette ? (Bár a 2.5-höz van egy helyes myftp-nevű pluginom, mégis a TC-t szoktam meg.)


Ritkán beszélsz a levegőbe, tehát elfogadom a véleményedet, csak tuggyam, mi az ?

Szép továbbiakat !

fgy

Nincsen avval semmi baj! Úgy hangzott, mintha ellene beszélnék? Akkor elnézést… inkább csak lehetséges alternatívá(ka)t akartam jelezni. Én pl. ritkán használom, de vélhetően csupán azért, mert nem szoktam hozzá. Olvasd tehát eképpen:

“TC mellett bármiféle ftp is megteszi…”

Szervusz Moshu !Igen, első olvasatra ez jött le belőle. Meg a másodikra is. és harmadszorra is az a képzetem maradt, hogy a TC FTP-je gagyi, mert az igazi az egy pure FTP valami (elnézést, de több helyen olvastam ilyeneket, és ez után Tőled hasonlót olvasva azt hittem, a TC-vel valami végzetes, nehezen kezelhető baj van - és a tapasztalatom nem ez vele).

Szóval, most azt mondod amit mondtál; tehát ne szokjak másikra, ez éjszaka, faluvégen, sötétben, kabát alatt elmegy ? :slight_smile:Mondom ezt azért, mert amit ajánlottál szövegszerkesztőt a PSPAD-et, azt letöltöttem, és bizony a gyomlálásnál bejött. Még tanuljuk egymást, de egy-két dolgot már könnyedén tudok vele dolgozni, de még a notepad4++ az alapértelmezett… egy darabig. smile.gifÜdvözlett a söröscsomagoknak (is) messzi távolra !


'fgy_wp wrote:

Szóval' date=' most azt mondod amit mondtál; tehát ne szokjak másikra...[/quote']


Igen, aszondom, hogy ha működ és mindent csinál, ami neked kell - akkor használd életfogytiglan ;)

Én FTP-khez szoktam hozzá, amikor először kezdtem babráltam ilyesmit (fel-, letöltés), és avval maradtam. Efféle "commanderekkel" én örökké a programozó gyermekemet láttam bűvészkedni, és kezdő koromban igencsak megrettentem tőlük - úgyhogy bennem az maradt, hogy az efféle commander-huncfutságok csak a "szakiknak" engedelmeskednek, a magamfajta botcsinálta webmájszter örüljön, ha tud fötöpézni.

Jaj, hogy erről mennyi minden régi dolog jutott eszembe...

sziasztok!az a nagy problemam, hogy miutan frissitettem 2.x-rol 2.5-re, egy kedves ismerosom blogjat, egy az egyben eltuntek a kategoriak. a linkekbol is, es a bejegyzeskategoriak is.DB szinten rendben van minden, a wp_post2cat rendben van, a wp_categories szinten rendben, a wp_linkcategories tabla is renben, tartalmazzak az adatokat, am az admin feluleten es a blogon nem latszik semmi. minden az uncategorized kategoriaba tartozik, a linkek pedig nem jelennek meg.Otlet valakinek esetleg? Elore is koszi.

  1. Ne légy olyan szégyenlős - mondd meg pontosan MIRÕL frissítettél? 2.x-ben az X mennyi?    2.

Quote:

DB szinten rendben van minden, a wp_post2cat rendben van, a wp_categories szinten rendben, a wp_linkcategories tabla is renben

Hát, ha frissítés után mind látod azokat a táblákat, akkor elcseszted a műveletet! A 2.3 óta nincsenek ilyen nevű táblák.

Újra kell próbálni az egészet.

jelentem rajottem a hibara :slight_smile: en voltam a bena, es csak a vegszavakat figyeltem, ami azt mondta a frissites sikeres. azota frissitettem meg harom masikat, azokon minden jo lett. ennek is neki estem ujra, es rajottem a hibara. a mysql user privilegiumait ugy allitottam be telepites utan annak idejen (WP 2.1), hogy csak adatot tudjon modositani, strukturat ne. hat itt volt a hiba :slight_smile:“A 2.3 óta nincsenek ilyen nevű táblák” < koszi, ez a mondat utott szoget a fejembe, es segitett a hiba okanak a feltarasaban :slight_smile:ja, a 2.x-ek kozott akadt egy 2.0.4 is :cool:

Frissítés megtörtént, de az admin oldalon ez a hiba:Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /web/kelemenbandi/kelemenbandi.hu/wp-config.php:1) in /web/kelemenbandi/kelemenbandi.hu/wp-includes/pluggable.php on line 694Nem tudni belépni, csinálni vissza régi!!!Õtlet?

Ez a probléma magoldódott, lett helyete másik.