Moshu írása után, a vak lovak bátorságával rohantam neki a falnak - azaz egy kisebb oldalunkat átállítottam 2.5 verzióra. Semmiféle gondom nem támadt, szépen kocogott az oldal a 2.3.3 magyar nyelvi verziójával (na, jó; ez az angol maradt :)).
Ma kitörő lelkesedéssel láttam, hogy a 2.5-nek megjelent a magyar fordítása, cakk und pakk !
A hírt tudató bejegyzéshez jelen pillanatban 9 hozzászólás van, melyek közül idézek egy részletet, mert elgondolkodtatott:
(a kiemelés tőlem származik)
Azon gondolkodtam el, hogy én nem túl régen dolgozgatok a wp-szel, nincsenek programozói ismereteim, tudásom megrekedt egy szövegszerkesztő-felhasználói szinten, de nagyon lelkes vagyok, rendkívüli módon izgat a weben történő megjelenés, a kísérletezgetés. Nagyon-nagyon sok munkát tettem be ici-pici oldalaim elkészítésébe (a munka nincs befejezve, minden nap puszilgatom, alakítgatom, építgetem őket és tanulgatok. A Fórumról hihetetlen sok segítséget kapok, olvasgatok ezt-azt, és baromira elégedett vagyok magammal, annak ellenére, hogy tudom, hogy még csak az elején tartok valaminek.
Azon nem gondolkodtam, hogy ne lenne nekem a legfrissebb verzióm, ha látom, hogy valami frissült, az nekem biztosan kell, és nem nyugszom addig, míg újra mindent össze nem csiszolok.
Tehát, nekiláttam, és ma már a második, nagyobbik oldalam, a Közösségi oldal átállítása is megtörtént, és megy (egy plugin kivételével, de azon dolgozom :)).
Szerintem (merthogy én nem értek hozzá), teljesen egyszerű az átállás. Elolvastam a hivatalos oldalt (http://codex.wordpress.org/Upgrading_WordPress_Extended, és a lépéseket röviden, amatőrül, ideírom, és minden hozzám hasonló bátor, lelkes amatőrt bíztatok, csapjon bele a 2.5-ös verzióra történő átállás munkájába ! Ha már volt bátorság a wp-szel felépíteni az első honlapokat, akkor nem szabad megállni !
1./ Mentsd le az adatbázisodat.
(Nem tudom, hogy máshol hogyan kell, én fizetős tárhelyen lakom, ahol a phpmyadminba belépve az Export funkciót kell kiválasztani, majd kipipálni a fájlnevet, és a végrehajt gombra kattintani, mikoris az adatbázis letöltődik a HDD-re, mint egy bármely más letöltendő fájl.)
2./ Mentsd le a teljes wp-programszerkezetet, beleértve a .htacces-t is.
(Ezt sem tudom, hogy más hogyan teszi, de én a TotalCommandert használom. FTP adatokkal fellépek az oldalamra, a TC-ben bejelölöm a hálózat fülön az FTP rejtett fájl látszik funkciót, mert így megtalálható a .htacces fájl is. Aztán úgy, mint amikor fájlokat másolok ide-oda, lementem a HDD-re a fájlokat. Én külön-külön könyvtáranként mentem le, hogy ha megszakadna a kapcsolat, ne kelljen újra kezdenem, csak azt, ahol megakadtam.)
3./ Ellenőrizd alaposan, hogy minden fájlt szépen, gondosan lementettél-e.
4./ Minden plugint deaktíválni
Bejelentkezel az oldaladra adminként, és a beállításoknál a minden plugin kikapcsolása funkcióra kattintani. Aztán végignézni, hogy tényleg sikeres volt-e az akció.
5./ Tényleg meggyőződni arról, hogy az első négy pont megvalósult-e..
Ez az a pont, ahol megjutalmazhatod magadat egy fröccsel, vagy egy sörrel. Most legalább a gépeden lakik a komplett, korábban biztosan működött oldalad legutóbbi verziója, és a minden kötél szakad-esetben csak feltolod, és rendben is vagy. :)
Eddig eljutva még semmi kárt nem nagyon tudsz tenni az oldalaidban.
6./ Töltsd le, és csomagold ki a wp 2.5-öt
A komplett, legfrisebb, hivatalos, magyar nyelvi fájlt erről a helyről töltheted le (mai sütésű): http://djz.hu/files/wordpress-2.5-hu.zip
Szerkesztve: 2008.04.09-én: A tutorial.hu oldalon, a http://www.tutorial.hu/wordpress-25-frissites/ címen, felleltem a témában egy igazi profi, magyar nyelvű leírást a műveletről. Mielőtt továbbmennél, olvasd el. Egy egyszerű trükkel (egy átnevezéssel) elérhető, hogy a frissítés zökkenőmentes, látogatók számára észrevétlen, villámgyors legyen..
7./ A régi fájlok törlése következik, az alábbiak szerint:
- Nem kell törölni a wp-config.php fájlt
- Nem kell törölni a wp-content könyvtárat
- Nem kell törölni a wp-images könyvtárat
- Nem kell törölni a .htacces fájltKivéve, ha saját szabályokat adtál hozzá
- Nem kell törölni a robots.txt fájlt
- Töröld az összes többi fájlt
- Töröld a /wp-content könyvtárból acache alkönyvtárat
- Töröld a /wp-content/plugins könyvtárból awidget alkönyvtárat
A törlés művelete egyszerű: TotalCommanderrel feljelentkezel, és a törölni kívánt fájlokra, könyvtárakra ráállva az F8-as billentyűt lenyomod.
Ha olyat töröltél ki véletlenül, amit nem kellett volna, akkor az előző mentésekből toldd vissza azt, amit feleslegesen töröltél. :)
8./ Töltsd fel az új fájlokat
TotalCommanderrel felmásolod a törlések után, az F5-ös gombbal. .)
9./ Következik az upgrade:
A böngésződbe írd be: http://www.teoldalad.hu/wp-admin/upgrade.php és kövesd a képernyőn megjelenő, magyar nyelvű utasításokat (ami azt hiszem 2 kattintásból fog állni)
10./ Update permalinks és .htacces
Na, erről fogalmam sincs, hogy miként. :( Én azt csináltam, hogy adminként bejelentkeztem az oldalra, és a beállításoknál a Permalink struktúra mentés funkcióra kattintottam.
A .htacces-szel még nem kezdtem semmit, de egyenlőre semmi nem is hiányolta. .)
WordPress uses an .htaccess file in conjunction with the mod_rewrite Apache module to produce permalinks.
Note that .htaccess is a hidden file in Unix/Linux (as dictated by the preceding period '.'), meaning it may not be visible using the default settings of some FTP clients.
11./ Frissíteni és telepíteni a pluginokat
A kompatibilis plugin- és theme-lista a itt olvasható: http://codex.wordpress.org/Plugins/Plugin_Compatibility
A lista napról-napra bővül, de nem kell elkeseredni, ha nem találod az általad használt dolgokat; a tapasztalat az, hogy a 2.3.3-ban használt pluginek és theme-ek 99 %, hogy futni fognak. Ha mégsem, akkor visszatolod a mentésedet, vagy váltasz. :)
12./ A pluginok újra bekapcsolása
Nos, ha szeretjük, ha nem ez legalább arra jó, hogy az egyesével történő visszakapcsolásnál rögtön láthatjuk, hogy a pluginunk hajlandó-e együtt dolgozni a 2.5-ös verzióval (általában igen). Ha nem, akkor próbáljuk minden pluginünket megint kikapcsolni, és a makacskodót egyedül visszakapcsolni. Ha akkor sem megy, akkor lessük a frissítését...
Ha minden plugint sikerrel visszakapcsoltunk, akkor menjünk fel az oldalunkra, nyomjunk egy cache ürítést, oldal frissítést, és nézzük meg, hogy funkcionálisan is üzemel-e mindenünk.
Remélem, hogy tudtam segíteni a magamfajta amatőröknek. A hozzáértőket pedig kérem szépen, ha valamit eldurrantottam volna, akkor javítsanak ki.
Üdvözlettel, szép napot mindenkinek !